مقاله پژوهشی حاضر که به عوامل موثر بر جذب سرمایهگذاری در منطقه آزاد چابهار و اولویتبندی آنها با استفاده از تکنیک ریاضی AHP میپردازد، بهقلم عباس شاکری و فریدون سلیمی و به همتِ فصلنامه علمی پژوهشنامه اقتصادی منتشر شده است.
توسعه اقتصادی نیازمند سرمایهگذاری در بخشها و فعالیتهای مختلف اقتصـادی اسـت. بـدون سرمایهگذاری در طرحهـای زیربنـایی و روبنـایی نمـی تـوان انتظـار گسـترش اشـتغال، تولیـد و رفـاه اقتصادی را داشت. امروزه بسیاری از کشورهای جهان، تمایل شدیدی به جذب سرمایههـای خـارجی پیدا کردهاند. یکی از راههای مفید و مناسب بدینمنظور ایجاد «مناطق پردازش صادرات» یا منـاطق آزاد تجاری- صنعتی است.
شناخت تنگناها و موانع جذب و گسترش سرمایهگذاری در مناطق آزاد، چشمانـداز روشـنی از عوامل مؤثر بر جذب و گسترش سرمایههای خارجی ارائه میکند. پس از شناسایی عوامل مؤثر بر جذب سرمایه در مناطق آزاد، اولویتبندی و تعیین میزان نقش هر یک از عوامل اثرگذار بـر جـذب سرمایه میتواند اقدامی مفید و مناسب پیش روی سیاستگذاران و برنامهریزان قرار دهد که ایـن کـار انجام شده است. برای اولینبار با استفاده از تکنیک ریاضی تعدیل شده AHP منطقه مورد بررسی این پژوهش، منطقه آزاد چابهار است. نتایج تحقیق مبین این نکته اسـت که فقدان سازمان های اجرایی مناسب وعدم برخورداری از سـطح مـدیریت اجرایـی قـوی و کـارا در منطقه آزاد چابهار با ضریب اولویت 0/32 مهمترین مشـکل منطقـه در جـذب سـرمایههـای خـارجی محسوب میشود. عدم شفافیت و کارایی پارهای از قوانین و مقررات مربوط به مناطق آزاد با ضریب اولویت ،0/25 اثر سوء سیاست گذاریهای دولت در سطح کلان جامعه در منطقه آزاد چابهار با ضـریب اولویت 0/23 و فقدان کمبود امکانات زیربنایی و خدمات عمومی در منطقه آزاد چابهار بـا ضـریب اولویت 0/20 در ردههای بعدی قرار دارند.