مقاله پژوهشی حاضر که به سنجش رابطه بین توسعه اشتغال و ارتقای امنیت در مناطق آزاد تجاری-صنعتی (مورد مطالعه: منطقه آزاد تجاری صنعتی بندر انزلی) میپردازد، بهقلم یوسف بهرامی و مهتاب خوشمنش و به همتِ پژوهشنامه نظم و امنیت انتظامی منتشر شده است.
مقدمه: کاهش فرصتهای شغلی در مناطق ساحلی، محدویت منابع درآمدی پایدار و قانونی، تغییرات فصلی درآمدها، بههمراه وقوع انواع جرایم، قاچاق کالا، و گسترش انواع ناهنجاریهای اقتصادی در این مناطق از مسایل توسعه مناطق مرزی است. دراین راستا، مناطق آزاد تجاری میتوانند نقش مهمی در افزایش صادرات، توسعه اشتغال و جذب سرمایهگذاری های داخلی و خارجی ایفا نمایند. این پژوهش، با طرح این پرسش که در مناطق آزاد تجاری- صنعتی چه رابطهای بین توسعه اشتغال (فرصت های جدید شغلی) با ارتقای امنیت و کاهش قاچاق وجود دارد در پی آن است تا رابطه اشتغال را با ارتقای امنیت و کاهش قاچاق منطقه مورد ارزیابی قرار دهد.
روش: در این پژوهش، نوع تحقیق از لحاظ ماهیت و روش، از نوع همبستگی و روش انجام آن پیمایشی است. متغیرهای اصلی این تحقیق شامل متغیر مستقل (توسعه اشتغال) و متغیرهای وابسته (ارتقای امنیت و کاهش قاچاق) میباشند. جامعه آماری پژوهش شهروندان بالای 19 سال شهر بندر انزلی میباشند که با استفاده از فرمول کوکران 321 نفر از این افراد به شیوه نمونهگیری احتمالی ساده انتخاب شدند. روایی پرسشنامه از طریق اخذ نظر متخصصان امر و برای تعیین پایایی آن نیز، پرسشنامهها بین 22 نفر از نمونهها بهصورت تصادفی توزیع و جمعآوری گردید و با استفاده از نرمافزار SPSS ضریب آلفای کرونباخ آن 0/87 محاسبه گردیده است.
یافتهها: بهمنظور تجزیهوتحلیل اطلاعات بدست آمده، برای تعیین میزان رابطه معنیداری بین متغیرها، از آزمون آماری اسپیرمن در قالب جداول دوبعدی استفاده شده است. یافتههای تحقیق نشان میدهد که رابطه معنیداری بین کسب فرصتهای جدید شغلی (توسعه خدمات خرده فروشی، توسعه خدمات عمده فروشی، توسعه مناطق توریستی و ...) با ارتقای امنیت و همچنین با کاهش قاچاق در سطح منطقه وجود دارد.
نتیجهگیری: نتایج تحقیق تأکید بر آن دارد که ضمن حیاتی بودن تأسیس منطقه آزاد و آثار مثبت اقتصادی و رفاهی آن، خوشبختانه منطقه آزاد بندر انزلی بهدلیل فراهمبودن بسترهای لازم، توانسته است در زمینه ارتقای امنیت و کاهش قاچاق در سطح منطقهای و ملی و حتی بینالمللی نقشی اساسی ایفا نماید.