مقاله پژوهشی حاضر که به ارزیابی چالشها و فرصتهای ایجاد شهر خلاق در مناطق آزاد تجاری (مطالعه موردی: منطقه آزاد تجاری ارس) میپردازد، بهقلم احمد پوراحمد، اکبر حمیدی، ابراهیم فرهادی و مهدی حسین پور و به همتِ فصلنامه مطالعات برنامهریزی سکونتگاههای انسانی منتشر شده است.
بهکارگیری راهبردهای شهرهای خلاق یکی از راهکارهای پیش روی بسیاری از شهرهای امروزی است. شهرهایی که با مشکلاتی در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی مواجهاند، میتوانند با اولویت قراردادن عناصر خلاق در عرصههای مختلف، چنین مسائلی را تعدیل دهند. هدف تحقیق ارزیابی فرصتها و چالشهای ایجاد شهر خلاق در منطقه آزاد تجاری ارس میباشد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و نوع تحقیق بنیادی است.
در این نوشتار از روش های مختلفی چون؛ پرسشنامه، مشاهده میدانی و مصاحبه برای گردآوری دادهها استفاده شده است. تکنیک سوات نیز برای تجزیه و تحلیل و ارائه راهبرد به کار گرفته شده است. بررسی و تحلیل جنبههای گوناگون منطقه، بیانگر این نکته است که منطقه آزاد تجاری ارس دارای نقاط قوّت و فرصتهای بیشتری نسبت به نقاط ضعف و تهدیدها است.
نتایج حاصل از تحقیق نشان میدهد که در بین نقاط قوت، قرار گیری در کریدورهای بینالمللی حمل و نقل (6 کریدور) با امتیاز وزنی 32/0، در بین نقاط ضعف، کم توجهی به حوزههای فرهنگی و اجتماعی با امتیاز وزنی 21/0، از بین فرصتها، داشتن موقعیت استراتژیک با امتیاز وزنی 28/0 و از بین تهدیدهای منطقه، تبلیغات، آژانسها، دفاتر اجرایی و بازاریابی محدود با امتیاز وزنی 28/0 مهمترین موارد هستند. نتایج تحقیق نشان میدهد که این منطقه با وجود داشتن قابلیتها و زیرساختهای اساسی و هم چنین برخورداری از راهبرد تهاجمی، هنوز با شرایط مهم و ضروری یک شهر خلاق فاصله ی زیادی دارد.