مقاله پژوهشی حاضر که به نقش منطقهگرایی اقتصادی در ارتقای اصول و مبانی تجارت جهانی: ارزیابی عملکرد اتحادیه اروپا و موافقتنامه تجارت آزاد امریکای شمالی میپردازد، بهقلم سیده لطیفه حسینی و به همتِ فصلنامه سیاست جهانی منتشر شده است.
منطقهگرایی اقتصادی در قالب موافقتنامههای تجاری منطقهای از اوایل سال 1990 رشد فزایندهای داشته است. این موافقتنامهها دارای منافع متعددی برای اعضای خود ازجمله اعتبار، قدرت چانهزنی، تضمین و ایجاد هماهنگی میباشند. این موافقتنامهها که در قالب اتحادیههای گمرکی، مناطق تجارت آزاد و موافقتنامههای ترجیحی غیرمتقابل نمود مییابند از نظر قلمرو موضوعی نظیر کار و جابهجایی سرمایه، سرمایهگذاری، تجارت کالا و خدمات متفاوت میباشند.
این مقاله درصدد بررسی منافع و هزینههای منطقهگرایی اقتصادی برای نظم تجاری جهانی میباشد که این امر با شیوه تبیینی با مطالعه و تدقیق در حقوق بینالملل موضوعه از جمله اسناد بینالمللی ذیربط و از طریق بررسی نتایج و دستاورد موافقتنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی و موافقتنامههای اروپا بهویژه اتحادیه اروپا و همچنین ارزیابی عملکرد ترتیبات منطقهای مورد اشاره در حوزه اقتصادی انجام خواهد گرفت. ضمن بررسی اصطکاک و تلاقی نظم تجاری منطقهای و نظم تجاری جهانی و بیان آثار منفی گسترش منطقهگرایی اقتصادی مشخص خواهد شد که منطقهگرایی اقتصادی میتواند سبب ارتقای امنیت اقتصاد جهانی شود.