مطالعه و پژوهش

نقش منطقه‌گرایی اقتصادی در ارتقای اصول و مبانی تجارت جهانی: ارزیابی عملکرد اتحادیه اروپا و موافقت‌نامه تجارت آزاد امریکای شمالی

1402/12/28

مقاله پژوهشی حاضر که به نقش منطقه‌گرایی اقتصادی در ارتقای اصول و مبانی تجارت جهانی: ارزیابی عملکرد اتحادیه اروپا و موافقت‌نامه تجارت آزاد امریکای شمالی می‌پردازد، به‌قلم سیده لطیفه حسینی و به همتِ فصلنامه سیاست جهانی منتشر شده است.

منطقه‌گرایی اقتصادی در قالب موافقت‌نامه‌‎های تجاری منطقه‌‎ای از اوایل سال 1990 رشد فزاینده‎ای داشته است. این موافقت‌نامه‌ها دارای منافع متعددی برای اعضای خود ازجمله اعتبار، قدرت چانه‌زنی، تضمین و ایجاد هماهنگی می‌‎باشند. این موافقت‌نامه‌ها که در قالب اتحادیه‌های گمرکی، مناطق تجارت آزاد و موافقت‌نامه‌های ترجیحی غیرمتقابل نمود می‌‎‌‌‌‌یابند از نظر قلمرو موضوعی نظیر کار و جابه‌‎جایی سرمایه، سرمایه‌گذاری، تجارت کالا و خدمات متفاوت می‎باشند.
این مقاله درصدد بررسی منافع و هزینه‌های منطقه‌گرایی اقتصادی برای نظم تجاری جهانی می‎باشد که این امر با شیوه تبیینی با مطالعه و تدقیق در حقوق بین‌الملل موضوعه از جمله اسناد بین‌المللی ذی‌ربط و از طریق بررسی نتایج و دستاورد موافقت‌نامه تجارت آزاد آمریکای شمالی و موافقت‌نامه‌‎های اروپا به‌ویژه اتحادیه اروپا و همچنین ارزیابی عملکرد ترتیبات منطقه‌‎ای مورد اشاره در حوزه اقتصادی انجام خواهد گرفت. ضمن بررسی اصطکاک و تلاقی نظم تجاری منطقه‌ای و نظم تجاری جهانی و بیان آثار منفی گسترش منطقه‌گرایی اقتصادی مشخص خواهد شد که منطقه‌گرایی اقتصادی می‌‎تواند سبب ارتقای امنیت اقتصاد جهانی شود.

تاریخ سند: 1392/04/05 تاریخ تصویب: 1392/06/02 نویسنده: سیده لطیفه حسینی