مقاله پژوهشی حاضر که به ارزیابی اثرات زیست محیطی طرحهای توسعه گردشگری در منطقه آزاد انزلی میپردازد، بهقلم عباس مرادی و بهمن رمضانی و به همتِ فصلنامه جغرافیا و مطالعات شهری و منطقهای (جغرافیا و مطالعات محیطی سابق) منتشر شده است.
طرحهای توسعه گردشگری نیاز به ارزیابی اثرات زیست محیطی دارند تا پایداری محیط حفظ گردد. از مدل لئوپولد و نظرات 30 نفربا تکمیل پرسشنامه ارزیابی استفاده گردید. نتایج نشان داد که میزان سودمندی این طرحها در مقابل اثرات مخرب آن کمتر است اگر چه طرحهای گردشگری منطقه آزاد انزلی موجب ایجاد اشتغال رونق اقتصادی را در منطقه فراهم نموده، اما در مقابل آثار زیان باری نیز به همراه داشته است که از جمله این آثار میتوان به از بین رفتن زیستگاه جانوران و آلودهشدن آب و فرسایش خاک منطقه اشاره نمود.
نتایج آزمایشهای انجام شده در دو بخش میکروبی و شیمیایی کیفیت آب نشان داد که کیفیت آب منطقه طالبآباد از نظر میکروبی نامناسب است که به احتمال زیاد به علت نزدیکی به دریا این میزان آلودگی مشاهده شده است. که با ازدیاد کلرید سدیم و مواد معدنی سدیم و پتاسیم همراه است . نتایج نمونه کیفیت آب منطقه چپررودزمان نشان داد که این آب ازنظر میکروبی مناسب بوده ولی برای شرب مناسب نیست.