مقاله پژوهشی حاضر که به پهنهبندی مناطق مستعد حرکات دامنهای (مطالعه موردی: شهرستان ماکو) میپردازد، بهقلم امیر کرم، مرضیه آقاعلیخانی، آیلا قلی زاده و حسن احمد زاده و به همتِ فصلنامه جغرافیا و مطالعات شهری و منطقهای (جغرافیا و مطالعات محیطی سابق) منتشر شده است.
ناپایداری دامنههای طبیعی بوسیله حرکات تودهای از جمله پدیدههایی میباشد که پس از سیل و زلزله بیشترین خسارت را به انسان وارد مینماید، این حرکات تحت تاثیر پارامترهایی نظیر اختلاف دما، بارش، یخبندان، ارتفاع، شیب، زمینشناسی، لند فرم، فاصله از گسل، فاصله از رود، فاصله از جاده و ... رخ میدهد. بنابراین در این مطالعه سعی شده تا با استفاده از اطلاعات فوق و با کمک روشهای مدلسازی AHP و TOPSIS علاوه بر شناسایی سطوح با خطر بالای حرکات دامنهای مناسبترین مدل در شناسایی این پهنهها با کمک دادههای میدانی مورد ارزیابی قرار گیرد.
نتایج بدست آمده نشان میدهد که مدل AHP مناسبترین پهنهبندی از حرکات دامنهای را ارائه میدهد. بر اساس نقشه بدست آمده بوسیله این مدل سطوح با پتانسیل بالای حرکات دامنهای دارای شیبی بین 10 تا20 در صد و ارتفاع حدود 1600 تا 1900 متر میباشند و اغلب از سنگ آهک تشکیل گردیدهاند و در مجموع حدود 28 درصد محدوده را شامل میشوند و در مجموع حدود 28 درصد مساحت محدوده را شامل میشوند.