مطالعه و پژوهش

طرح جامع توسعه پایدار جامعه محور جزیره قشم به سوی جزیره زیست محیطی در جمھوری اسلامی ایران + 5 جلد

1402/12/23

طرح جامع توسعه پایدار مردم- محور جزیره قشم به سوی جزیره زیست محیطی (اكوآیلند) توسط سازمان همکاری‌های بین‌المللی ژاپن (JICA) تهیه و در سال 1397 منتشر شد.

SWECO یک شرکت مهندس مشاور سوئدی، طرح جامع منطقه آزاد قشم را (طرح جامع سوئکو) در سال ١٩٩٤ فراهم نمود. KPMG  یک شرکت استرالیایی است که مطالعه‌ای درخصوص بازار گردشگری در سال ٢٠٠٣ به عمل آورد. به باور آن‌ها قشم می‌تواند با بهره‌گیری از منابع محلی در زمینه اقتصاد و صنعت گردشگری توسعه یابد. قشم دارای منابع گردشگری مانند جنگل‌های حرا (مانگرو)، ژئوپارک، میراث فرهنگی و جانوران کمیاب دریایی مانند دلفین و لاکپشت دریایی است. همچنین قشم دارای میدان‌های گاز طبیعی است.
گرچه طرح جامع موجود و نتایج مطالعات تا حدودی به توسعه جزیره کمک کرده، اما این طرح‌ها منسوخ شده‌اند، ضمن آن که پیشنهادهای آن‌ها به میزان کافی به رشد درآمد بومیان منجر نمی‌شوند، همان‌طوری که تأکید موکدی روی گره‌زدن جامعه محلی با توسعه پایدار جزیره ندارد. گفتنی است منابع شیلاتی جزیره نیز در سال های اخیر کاهش یافته است. بر مبنای آخرین سرشماری‌ها (١٣٩۵) جمعیت جزیره قشم با تقریب ١۴٢ هزار نفر از همه جزایر خلیج فارس بیشتر است، که بخش اصلی آن را جامعه روستایی تشکیل می‌دهد. در چنین شرایطی، توسعه پایدار تنها زمانی شدنی است که مردم محلی بکوشند تا محیط‌زیست پیرامون خود را اداره
کنند و این کوشش‌ها را به امور معیشتی خود پیوند زنند. 
برای تحقق این موضوع، سازمان همکاری‌های بین‌المللی ژاپن (JICA) و سازمان منطقه آزاد قشم (QFZO) در روز ٢۵ خرداد ١٣٩۴ صورت مذاکرات فی‌مابین (RD) را مبادله کردند و بر مبنای آن پروژه طرح جامع توسعه پایدار قشم محیطی به سوی یک جزیره زیست (اکوآیلند) با هدف بهبود معیشت مردم محلی، حفاظت از منابع طبیعی جزیره و ترویج جزیره دوستدار محیط زیست تهیه و در سال ۱۳۹۷ منتشر شد.
 

تاریخ سند: 1397/10/01 تهیه کننده: سازمان همکاری‌های بین‌المللی ژاپن (JICA)